Friday, 13 February 2015

Makcik....

~Assalamualaikum warrahmatullah hiwabarokatuh~

Dari aku darjah satu sampai Tingkatan 3, sangatlah common apabila bertembung dengan cikgu, kena bagi salam.

"Assalamualaikum cikgu."
"Selamat pagi, cikgu."

Ada cikgu yang jawab, ada yang pandang ke depan dengan muka masam. Bayangkan setiap kali perhimpunan, murid2 akan ditegur, "Bila jumpa dengan cikgu, bagi salam. Cikgu lebih tua dari kamu jadi kamu semua kena hormat."

Mak aku pun cikgu dan bila dah naik pangkat ke GPK HEM, mak aku akan bawa rotan ke mana2. Siapa tak bagi salam, mak aku akan tenung dengan mata tajam and bersiap untuk rotan. 

Tu masa aku sekolah lama.

Aku pindah sekolah masa Tingkatan 4. Sekolah yang aku pindah ni, mak aku cakap, budak2nya kuat gaduh. Bila aku cakap nak pindah sekolah ni pun, ada yang cam buat muka. Tapi mak aku cakap, walaupun budak2nya nakal tapi respect level dorang sangat tinggi.

I've got to admit, it was true.

Dan ada satu lagi benda tambahan yang sangat unik pasal dorang semua ni.

Aku dan kawan aku tengah berjalan ke tandas. Sedang kitaorang berjalan, kawan aku tiba-tiba bersuara, "Assalamualaikum makcik."

Makcik yang tengah sapu lantai tersenyum, "Waalaikumussalam."

Since kawan aku dah bagi salam, aku cam tak tentu arah sikit. Aku senyum and tunduk sedikit, tanda hormat. Makcik tu pun buat benda sama.

"Kau bagi salam kat makcik tu?"
"Yelah. Dia kan lagi tua."
"Owh.. Kat sekolah dulu, budak2 semua kasi salam kat cikgu je."
"Owh yeke. Hmm.. Mungkin sebab bila aku tengok makcik2 ni, aku teringat kat mak aku kot. Yelah. Mak aku pun kerja macam ni gak."

Betul. Kebanyakan mak students kat sekolah ni, kerja mereka hanyalah cleaner. Ada yang tidak bekerja, jadi suri rumah. Semenjak tu, aku biasakan diri beri salam kat makcik-makcik cleaner gak.

Dah masuk UIA ni, aku kena amik kelas leadership. Lecturer aku pesan, "Kalau kita nak jadi pemimpin, kita kena rasa apa perasaan bila ada di bawah. Kalau awak tengah mop lantai dan tetiba, ada orang pijak. Marah tak? Haa.. Awak bayangkan perasaan makcik cleaner bila awak buat macam tu."

Heartbreak.

Kitaorang ada buat community service which bagi roti dan air kat makcik2 kat UIA ni. Lecturer aku tanya, mana selalunya port makcik2 ni. Kebanyakan jawab, tandas, stor, bawah tangga. "Tengok. Makcik2 ni sebenarnya rasa sangat hina dan rendah diri bila dengan pelajar2 universiti. Tempat mereka duduk pun, tempat yang gelap dan tersorok."

Aku perasan. Lecturer aku sangat mementingkan isu hormat kepada makcik cleaner. Aku bersyukur.

Setinggi mana pun darjat kita, kalau tanpa mereka, tak mungkin dunia ni akan bersih. Bukan sahaja makcik cleaner. Sehebat mana pun arkitek design satu bangunan, tanpa tenaga buruh, bangunan tu takkan terbina.


Masa tu, aku makan dengan kawan2 aku kat kafe. Habis je makan, aku angkat pinggang dan cawan.
"Eh? Kau nak gi mana ni?"
"Nak bawa pinggan cawan ke situ." (aku tunjuk ke arah tempat bekas adanya pinggan cawan kotor)
"Kau dah kenapa baik sangat? Hahaha.."

Dorang semua gelak. Aku pun gelak sekali sebelum letak pinggan cawan ke tempatnya. Teringat lak pesanan lecturer aku.

"Awak semua tahu, kalau negara orang putih sana, dorang takde pun cleaner. Kalau kat KFC ke, McD, tray dorang tu, dorang akan angkat and letak kat tempat letak pinggan kotor tu. Kita Muslim tapi kita tak praktikkan pun amalan ni sedangkan Islam sangat mementingkan kebersihan."

video
Our Community Service

Sunday, 8 February 2015

Cara Untuk Tackle

~Assalamualaikum warrahmatullah hiwabarokatuh~

Minggu ni aku busy. Kalau ada masa terluang, aku duduk kat bilik and tertido sebab penat sangat.

Tackle bukan bermaksud tackle awek or pakwe. Kalau ada caranya, memang aku tak jadi forever alone ler. Nope. Tu bukan maksud aku. Aku terasa nak share cara untuk pergi interview biasiswa.

Percaya or tak, aku dulu tak tau pun kepentingan biasiswa ni. Aku just set mind aku, aku kena study betul2 so that aku tak payah amik PTPTN. Aku memang tak tau apa2 jadi ayah aku yang isikan semua form. Tau2 aku kena pergi interview. Tu je.

Of course, sebelum korang nak mohon pun, kena lar study. Hang ingat, result gempak boleh datang dengan korang yang baring atas katil dan tenung ceiling? Tapi sekarang SPM dah habeh an? Nak tunggu result lak. Tawakal.
Korang ingat L ni pandai camtu je ke? Dia pun baca buku kot. Tengok live action Death Note 3
Jangan cepat mengalah. Contoh, result korang tak memenuhi requirement tuk korang mohon biasiswa. Jangan berhenti! Mohon je. Dapat tak dapat belakang cerita. Ada kawan aku, dia terlalu yakin dia takkan dapat. Dia dah mohon tapi fikir, takkan dapat pergi interview. Bila aku pergi, aku nampak nama dia and rupa-rupanya, dia tak tau pun dia dapat. So, try and check result interview tu.

Korang kena sediakan resume dan sijil2 masa sekolah. Susun elok2 kat dalam satu fail besar. Make sure letak sijil yang paling tinggi peringkatnya kat depan sekali. Contoh kalau korang ada jadi penganjur program ke, fasilitator ke, itu yang terbaik. Ada yang jenis check sijil and kalau dia berminat dengan salah satu participation korang, itu kira bonus! Kawan aku ada cerita yang kawan dia dapat biasiswa just sebab dia ada anjurkan program je.

Ni anjuran G Umran Enterprise khas untuk melatih fasilitator. InsyaAllah, andai ada XGWa 2, boleh ler join.
Perkara penting! Tahu isu semasa! Masa ni lar orang yang interview korang tu akan judge korang ni jenis only 'by the book' or memang jenis 'yang ambil tahu'. Banyakkan baca newspaper. Tengok berita. Baca sistem politik, ekonomi dan sosial negara. Pernah ada satu kes, orang tu tanya, "Siapakah nama Sultan Melaka sekarang?" Macam2 nama lar keluar tapi takde sorang pun betul. Dan jawapannya ialah, "Kita mana ada sultan Melaka sekarang ni."

Next, korang dah kena ada study plan. Study plan tu ape, Tqah? Sejujurnya, aku dulu pun takde study plan. Ayah aku dah sediakan beberapa perkara sebelum gi interview jadi aku just baca je. Korang dah kena tahu, korang nak sambung course apa and belajar kat mana. Bukan takat belajar asasi/matrik/diploma. Tapi perancangan korang sampai ke degree/master/phD. 

Contoh macam aku dulu, aku cakap nak study architecture, tuk foundation dengan degree, aku nak study kat uia. Bila master, baru study luar negara. Dia tanya, kenapa aku nak study dalam Malaysia sedangkan orang lain semua nak luar negara. Haa. Korang kena ada alasan kukuh dengan perancangan korang tu. Benda ni untuk dorang tahu, korang ni betul2 dah ada haluan tuju ke belum. Barulah dorang yakin nak biayai korang.
Kenapalah aku tak pilih Australia.. Matluthfi dah boleh jadi senior aku kot. T_T
Ni penting! Kau ni Tqah. Semua benda pun penting. Paham betul2 dengan course yang korang amik. Since aku amik architecture, orang tu tanya pasal rumah tradisional kat Malaysia. So aku bercerita lar, apa sebab rumah Melayu bumbungnya curam, ada tiang tinggi, etc. Cam ada sorang yang interview dengan aku, dia amik engineering jadi orang tu tanya pasal gear. Kalau korang tak dapat jawab benda yang berkaitan dengan course korang, danger alert! Ni contoh soalan tau. Bukan kalau korang amik seni bina, confirm2 dia tanya soalan tu.

Kau ingat architecture ni melukis je? Ni haa. Aku sibuk buat report pasal Gazebo kot!
Escapisme. Mohon jangan jadi bodoh sombong. Kita manusia lemah dan banyak gak perkara yang kita tak tau. Cop. Escapisme ni ape? Contoh, korang tak tau jawapannya dan masa ni lah korang kena pandai untuk cover. Aku pernah ditanya tentang kreatif dan inovatif. Sejujurmya, aku tak tau inovatif tu ape. Jadi, aku bercerita banyak tentang kreativiti and tambah lak, 'Top chef' untuk kuatkan lagi. Fokus orang tu terpergi lak ke 'Top Chef' yang aku cerita.

Wings of Freedom! The Scout Legion
Mohon jaga adab. Pakaian make sure sopan dan menutup aurat. Sila pakai kasut. Gadis, sebaiknya pakailah baju kurung dan tudung, kemas. Tak payah bajet2 gengster. Lelaki, pakai blazer, seluar slack. Bila masuk, kasi salam. Jangan duduk selagi dia tak bagi. Bila bercakap, pandang ke muka dorang. Dah habis, salam orang yang interview korang tu and cakap terima kasih. Opps. Lelaki salam lelaki. Perempuan salam perempuan. Bila orang lain bercakap, jangan mencelah. Kalau duduk pun, duduk dengan tegak.

Dan yang terakhir, bercakap dengan yakin. Camne nak jadi yakin? Haa.. Anda kenalah bersedia. Tak bersedia, memang kabut ler. Tunjukkan betapa professional nya korang. Yakin takpe. Berlagak jangan.

Oh. Ada satu lagi tips, insyaAllah andaikata korang dapat biasiswa. Jangan lupa, bagi beberapa bahagian untuk family. Jangan kedekut. Perbanyakkan sedekah. Belanja kawan2. 'Tidaklah akan berkurang harta yang kita infaq/sedekahkanlah dengan ikhlas kerana Allah, melainkan Allah akan menggantikannya dengan berlipat ganda'.

One more thing.......just be yourself. Good luck!