Saturday, 3 January 2015

Phone Sickens Me

~Assalamualaikum warrahmatullah hiwabarokatuh~

Tajuk menipu giler. Padahal kau hampir 24 jam dengan handphone je an? Dah belajar UNGS 2040 (Islam in Knowledge and Civilization) pun tak bertaubat lagi.

Satu hari, pernah ada sesi luah perasaan kat bilik. Cerita gembira. Sedih. Turn aku lak bercerita. Sad one, I guess. Aku bercerita and bercerita dan tiba-tiba, aku menangis. Pergh! Aku nangis? Wei, aku manusia juga lar. (cover..cover) Dan masa tu gak...

"Eh? Tqah menangis?" muka dia terkejut and tangan dia pegang handphone.

Dia duk melayan handphone dia rupanya tadi. Cett! Aku punya lar bersungguh-sungguh cerita, dia tak fokus pun! Fine. Merajok dengan dia seminggu. Then bercerita balik. Come on. Aku memang suka bercerita.

But seriously, I don't really fancy with this attitude. Maybe aku boleh terima sikit lar main handphone masa keluar makan ke apa. Ye, aku kadang2 (bukan selalu ke?) main handphone tapi I'll stop when people want to talk. Mostly aku akan main handphone kalau aku malas nak berborak (which is makan berkumpulan or anything). Since ramai gadis yang suka 'berjemah', makanya handphone jadi tempat tuk aku tak masuk campur.

Aku pernah pergi Pulau Tioman and seriously, there are no connections there. Not even a signal to call. (Aku guna maxis) Kat pulau an and tempat kitaorang gi tu lak paling hujung sekali. So, bila takde aktiviti nak buat, duduk je lar kat bilik. Tapi apa kitaorang buat? Ayah buka apps 'Talking Tom' and masing-masing duk nyanyi and dengar suara chipmunk yang buruk lagi huduh. Masa tu, bonding lagi kuat dari sebelum ni.

I've got to say, phones and tablets do catch our attentions everyday. Dia dah macam tahap, "Kau tak boleh nak hidup tanpa handphone". Tapi of course, have respect towards people. Bila dia bercakap, apa salahnya kita letak handphone ke tepi and dengar dia cakap? Bila exam, tahu lak an kita nak silent kan handphone?

You've got to know that you are lucky enough to be someone's ear. Hang ingat, manusia ni memang suka bercerita masalah dia kat sesiapa dia suka ke? Except for attention seeker lar kot. But seriously, when you are being trusted, hear it from the start until the end. Tak rugi pun. Jangan lak satu hari nanti mengadu takde sape nak berkongsi cerita dengan korang. Lagi-lagi dengan parents. Tu lagi mau kena jaga. Aku dah kena tegur dah. Kena bebel satu hari. =.='


Di whatsapp

#Me : Eh? Cerita2 ni, kau tak ngantuk ke haa?
#Member : Ngantuk lar!
#Me : Dah tu? Asal tak tido?
#Member : Nak dengar cerita kau ni, gila!

When you listen, people trust you more. Why did you make du'a towards Allah? Isn't it because He listens?

2 comments:

  1. Aduh mcam terkena btang hidung sendiri. Oh penangan gadjet.. Papaglamz singgah n followfollow Tiqah.

    www.papaglamz.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga bermanfaat. :D Terima kasih. :)

      Delete